کتابی برای جویندگان سعادت معنوی

اخلاق عملی

آیا تا به حال از خود پرسیده‌اید که سعادت و خوشبختی واقعی چیست؟ چطور می‌توان در دنیای پرهیاهوی امروز به آرامش درونی، رضایت قلبی و زندگی سعادتمندانه دست یافت؟ این سؤالات نه‌تنها ذهن بسیاری از مردم، بلکه اندیشمندان، طلاب و دانشجویان را نیز به خود مشغول کرده است. پاسخ به این پرسش‌ها را می‌توان در متنی وزین و آموزنده یافت.

این کتاب خلاصه‌ایست از کتاب نقطه‌های آغاز در اخلاق عملی که چاپ شده است.
مؤلف در مقدمۀ کتاب اصلی با اشاره به تاریخ علم اخلاق در اسلام به دیدگاه‌های گوناگون در این باره اشاره نموده و با تقسیم‎بندی اخلاق؛ به اخلاق نظری، اخلاق تطبیقی و اخلاق عملی، به بحث پیرامون اخلاق عملی پرداخته است. ایشان اخلاق عملی را مشتمل بر آداب و دستورهای خاصی که در مسیر تزکیه و تهذیب، التزام به آنها ضرورت دارد و از طریق عمل، ما را به هدف نزدیکی سازد دانسته‌اند.

ناگفته نماند، مؤلف در مقدمه کتاب ضمن اینکه، اخلاق عملی را ثمرة نیت مؤمن که اصل و سرچشمۀ فضیلت‌های اخلاقی اوست می‎دانند، به بیست و یک نقطة آغاز در اخلاق عملی نیز که سرفصل‌های مختلف این اثر را تشکیل می‌دهند، اشاره کرده‌اند. البته ایشان یادآور شده‌اند که تحدید و مرزبندی در امور معنوی و جریانات مستمر کیفیات باطنی و اخلاقی بسیار دشوار است و طبقه‌بندی مورد نظر که از معرفت فوق که از معرفت نفس آغاز شده و به زهد و قناعت ختم می‎شود نسبت به افراد و اشخاص و شرایط، شدت و ضعف پیدا می‌کند و نمی‎توان نسخه‎ای واحد برای همة سالکان الی الله تجویز نمود؛ چرا که اصول کلی حاکم بر اخلاق و مصادیق واجب و مستحب و حرام و مکروه و مباح برای همه یکسان نیست.

موضوعات کلیدی کتاب حول محورهای اخلاق عملی و رفتارهای روزمره است. برخی از مهم‌ترین سرفصل‌های آن عبارت‌اند از:

  • خودشناسی و خداشناسی: شناخت نفس به‌عنوان اولین قدم در مسیر سلوک
  • آفات زبان: بررسی آسیب‌هایی چون غیبت، تهمت، دروغ و سخریه
  • توبه و استغفار: بازگشت به فطرت پاک انسانی
  • اخلاص در نیت و عمل: تقویت انگیزه‌های الهی در رفتارهای فردی
  • توکل، خدمت به مردم، صله رحم، وفای به عهد و زهد: اخلاق اجتماعی و سبک زندگی سالم

در قسمتی از این کتاب می‌خوانیم :

در مسأله غيبت چهار تكليف وجود دارد :

  1. حرمت غيبت
  2. حرمت گوش كردن به آن
  3. نهى از منكر
  4. دفاع از حيثيت برادر مؤمن و حفظ آبروى او.

يعنى: در مورد غيبت علاوه بر لزوم نهى از منكر و جلوگيرى از وقوع جرم (به طور مطلق) ردّ غيبت و دفاع از آبروى برادر دينى واجب است. به عبارت ديگر، هر چند گوش نكردن غيبت و بى‌اعتنايى به سخنان غيبت‌كننده به عنوان يكى از مصاديق نهى از منكر واجب است اما اين مقدار كافى نيست بلكه بر هر فرد لازم است كه از برادران دينى خود دفاع كند و در حفظ آبروى آن‌ها بكوشد. يعنى بر هر مسلمانى لازم است انتقادها و عيب‌هايى را كه به برادر دينى‌اش وارد مى‌شود با توجيه صحيح و خداپسندانه دفع كند و زمينه رشد شايعه پراكنى‌ها و اشاعه فحشاء را از بين ببرد تا ديگر كسى جرأت نكند بدون حساب و كتاب درباره مؤمنان به شايعه سازى بپردازد و حيثيت آن‌ها در معرض تهمت و افترا و غيبت قرار دهد…

برای تهیه این کتاب ارزشمند به لینک زیر مراجعه کنید :

https://ketabejamkaran.ir/4273


دیدگاهتان را بنویسید