سیره فاطمی الگویی حجت و راهگشا

Olguye bartar

در دل هر آیین الهی، الگوهایی از جنس زن و مرد معرفی شده‌اند تا مسیر حق‌جویی و تعالی را برای پیروان هموار کنند. همان‌گونه که در مسیحیت حضرت مریم (س) اسوه پاکدامنی و ایمان برای زنان مؤمن است، در اسلام نیز حضرت زهرا سلام‌الله‌علیها، الگویی بی‌بدیل برای زنان و حتی مردان امت اسلامی به شمار می‌رود. اما چرا باید به شناخت دقیق سیره این بانوی بزرگوار پرداخت؟ و آیا سیره ایشان، همچون سنت پیامبر (ص) و ائمه (ع)، برای ما حجت است؟

پاسخ به این پرسش‌ها، محور اصلی کتاب «الگوی برتر» است؛ اثری ارزشمند از علی‌اصغر رضوانی که با نثری علمی و مستند، به بررسی زندگانی، سیره و جایگاه حضرت زهرا (س) پرداخته است.

نویسنده در عنوان دهم به شبهاتی پاسخ می دهد برخی از این شبهات اینها هستند: علت انتساب فرزندان حضرت زهرا به پیامبر، توجیه كلامی از حضرت زهرا، بررسی حدیث لولاك و مصحف فاطمه زهرا چیست؟
دراین قسمت از كتاب در پاسخ به حزن فاطمه می نویسد: ‌حزن در فراق محبوب و گریه كردن براو نه تنها امری جایز و راجح است بلكه خود پیامبر نیز چنین می‌كرده است. انس ابن مالك از پیامبر نقل كرده كه در فوت فرزندش ابراهیم فرمود: ‌همانا چشم می گرید و قلب محزون می شود ولی غیر از آنچه رضایت پروردگار ماست نمی‌گوییم، ‌وبه طور حتم ای ابراهیم در فراق تو محزونیم.
همچنین در خصوص مصحف حضرت فاطمه زهرا آمده است: در روایات اهل بیت سخن از مصحفی به میان آمده است كه منسوب به حضرت زهرا است برای نمونه محمد بن مسلم از امام صادق نقل می كند: (فاطمه مصحفی از خود باقی گذاشته كه قرآن نیست) این گونه روایات در مصادر حدیثی شیعه سبب شد كه برخی، شیعه را متهم سازند به این كه قرآنی غیر از قرآن متداول در بین مسلمین دارند زیرا لفظ مصحف مختص به قرآن كریم است درحالیكه مراد از مصحف دراین جا قطعا قرآن نیست بلكه مطالبی درباره مقام پیامبر، آینده ذریه زهرا علیه السلام، ‌علم حوادث آینده، وصیت فاطمه و اسماء انبیا و اوصیا است.
در عنوان بعدی درباره خدیجه سلام الله علیها مادر فاطمه زهرا سخن گفته است. در این قسمت درباره اسلام خدیجة آمده است: با مراجعه به تاریخ همسران پیامبر پی می بریم كه حضرت خدیجه بهترین همسر پیامبر بوده است، همان زنی كه خداوند به واسطه او به پیامبر دختری عنایت فرمود تا روز قیامت ذریه و نسل حضرت به واسطه او باقی است هم چنین پیامبر در باره خدیجه فرموده است: او هنگامی كه همه مردم كافر بودند به من ایمان آورد و هنگامی كه همه مرا تكذیب می كردند مرا تصدیق نمود و هنگامی كه همه مرا از مال محروم می كردند مال خود را در اختیارم گذاشت.
در آخرین عنوان درباره فضائل زهرا در كتب اهل سنت آمده است: بخاری و مسلم به سند خود از فاطمه نقل كرده اند كه پیامبر خطاب به من فرمود: ای فاطمه! آیا راضی نمی شوی كه بهترین زنان اهل عالم باشی؟
همچنین تِرمِذی به سندش ازابن زبیر نقل كرده كه رسول خدا ص فرمود: همانا فاطمه پاره تن من است، هركس او را آزار دهد مرا ازار داده و هركس او را به زحمت اندازد مرا به زحمت انداخته است همچنین در مستدرك حاكم آمده است كه رسول خدا به فاطمه فرمود: ای فاطمه همانا خداوند به غضب تو غضبناك و با رضایت تو خشنود می‌گردد. همچنین در بخشهایی از كتاب آمده است: وانگهی در هر دین و آیینی الگوهایی از جنس مرد و زن ارائه شده كه معصوم اند تا مردم با اقتدای به آنها به حق وحقیقت رهنمون گردند اگر در آیین مسیحیت حضرت عیسی الگوی مردان و حضرت مریم الگوی زنان است، در آیین اسلام پیامبر اولین الگو برای مردان و حضرت زهرا اولین الگو برای زنان امت اسلامی است.
یكی از اهل بیت علیهم السلام كه معصوم بوده و سنت و حجت است حضرت زهرا سلام الله علیها می باشد زیرا آیات و روایاتی كه بر عصمت آن ها استفاده می شود شامل آن حضرت نیز می باشد و لذا همان گونه كه امامان اهل بیت علیهم السلام را به عنوان مرجع دینی و علمی معرفی می‌كنم و سنت شان برای عموم مسلمین حجت است جا دارد كه سیره زندگانی حضرت زهرا سلام الله علیها را مورد بررسی قرار داده تا مردم خصوصاً بانوان با الگو قرار دادن آن بانو و پیروی كردن از آن حضرت در دنیا و آخرت سعادتمند شوند.

برشی از کتاب :

(حضرت زهرا فرمود) از پدرم شنیدم که می‌فرمود: همانا علمای شیعیان ما روز قیامت محشور می‌شوند و بر یکی از آن‌ها هزار حله از نور آویزان می گردد. آنگاه منادی پروردگار ما ندا می‌دهد: ای کسانی که متکفل یتیمان آل محمد بودید،‌ ای کسانی که سطح علمی آنان را هنگام جدا شدن از پدرانشان که همان امامانشان بودند بالا بردید،‌ آن‌ها شاگردان شما و یتیمانی بودند که شما آنان را کفایت کرده و سطح علمی آن‌ها را بالا بردید پس بر آن‌ها زیورهای علوم دنیایی آویزان کنید. در آن هنگام به مقدار آنچه مردم از علوم آن‌ها استفاده کرده بودند به آن ها زیور داده می شود.


دیدگاهتان را بنویسید